Bakformar

Ordet bakform får en kanske först att tänka på sockerkaka. Men en form till bakning kan ju vara så mycket mer. Det kan vara en bakform till stora matbröd, kaffekransar, tårtbottnar och pajer. Mindre bakverk som portionsbröd, bullar, muffins och desserter behöver en annan modell. Choklad och godistillverkning har också sina egna bakformar.

Det finns en uppsjö modeller, material och användningsområden som ofta kräver sin egen form men många formar funkar fint att göra olika bakverk i.

Du kan läsa mer om våra bakformar nedanför produktgrupperna på den här sidan.


Bakformar av metall
Det vanligaste materialet för en bakform är nog metall. Det är ett material som leder värme bra och formen kan användas många gånger. Dessa formar av metall passar därför fint till bakverk som ska gräddas i ugnen och för kakor och bröd som man gör ofta. Formen kan bland annat vara gjord av bleckplåt, aluminium och rostfritt stål.

En bakform av metall har ofta en ytbeläggning med non-stick yta som gör att bakverket släpper lättare. Här har utvecklingen gått fram enormt och det har kommit bättre material som förlänger formens livslängd och tillverkningsmetoder gör formens ytskikt mer hållbart.

Bakformar av bleckplåt eller rostfritt stål kan diskas i diskmaskin, en bakform med non-stick yta diskar du enkelt med varmt vatten och lite diskmedel. Formar av aluminium blir missfärgade i diskmaskinen och diskas alltid för hand!

Bakformar av silikon
Livsmedelsklassad silikon är ett populärt material när det kommer till köksartiklar och det finns många olika bakformar som tillverkas av just silikon. Bakformar till godistillverkning är ett bra exempel på det. Livsmedelsklassad silikon är tillverkad av kisel och är inte en plast utan skulle mer kunna beskrivas som mjukt glas. Det är ett smidigt material som kan användas om och om igen.

Silikon tål både ugnsvärme och kan även ställas i frysen. Det är lätt att få ur bakverken ur formen, rengörs enkelt för hand eller i diskmaskinen och så finns ju alla bakformar i en massa härliga färger.
 

Bakformar av plast
En bakform gjord av plast är perfekt till dig som ska arbeta i choklad. Formarna är gjord av livsmedelsklassad formpressad plast och finns i många olika storlekar och former. De tunnare formarna gjuter du skal till figurer och påskägg i. De är något flexibla som gör det lite lättare att få ut det du har gjutit.

Pralinformar är gjorda av ett tjockare material som gör dem riktigt stabila vilket är en fördel om du vill göra chokladpraliner så som proffsen gör. Dessa bakformar tål inte ugnsvärme men det finns ju många saker som är goda som inte ska gräddas i ugnen.

Bakformar av papper
Som ett bra komplement finns det bakformar tillverkade av papper. Även här hittar du lite olika former och storlekar. Dessa bakformar kan användas både till matbröd, kaffebröd och pajer. De mindre pappersformarna passar bra till kakor, bullar mm. Bakformar av papper passar fint om du ska baka något du vill ge bort eller ett lite billigare alternativ om du behöver många formar på en gång.

Produkter

Kundtjänst

 

Mitt söta skafferi

Information

Inspiration

Marsipanskolan