Bakformar av metall

En rund klassisk sockerkaksform med hål i mitten tillverkad av metall finns nog i de flesta hem. Eller är du en som hellre använder en halvmåne?

Vi kan i alla fall slå fast att det vanligaste materialet för en bakform är nog metall. Det är ett material som leder värme bra och metallen gör formen hållbar så att den kan användas många gånger. Dessa formar av metall passar fint till bakverk som ska gräddas i ugnen och för kakor och bröd som man gör ofta. Formen kan bland annat vara gjord av bleckplåt, aluminium och rostfritt stål.
 

När ska man använda en bakform av metall?
Det finns många olika modeller av formar som passar bra till olika typer av bakverk. Den klassiska sockerkaksformen är ofta rund med ett hål i som gör att kakan gräddas jämnare. Den har med åren fått varianter med inbyggda mönster som gör sockerkakan extra dekorativ.

Springformen är en form med löstagbar botten passar perfekt till tårtbottnar då det ska bakas tårta till alla födelsedagskalas. En springform fungerar även bra att baka kaffebröd och kladdkakor i.

En pajform har lite lägre kant och kan både vara rund och rektangulär. Den lösa botten gör att kanten kan tas bort och kakan blir snygg att servera på ett fat när den ställs fram på kaffebordet.

Du kan läsa mer om våra bakformar av metall nedanför produkterna i den här varugruppen.

 


Varför har bakformar ofta non-stick yta?
En bakform av metall har ofta en ytbeläggning med non-stick yta som gör att bakverket släpper lättare. Ytan gör aven formen lättare att få ren. Med åren har utvecklingen av denna non-stickbehandling gått framåt enormt och det har kommit bättre material och tillverkningsmetoder som gör formens ytskikt mer hållbart som förlänger formens livslängd.
 

När ska man smörja en bakform?
En bakform av metall utan non-stickbehandlad yta behöver i regel alltid smörjas och ”ströas” för att kakan ska lossna från kanten ordentligt. Smörjer gör du enkelt med margarin som stryks ut med lite hushållspapper. Använder du flytande margarin går det bra med en brödpensel. Vanligaste är att man använder ströbröd att ströa med men det går även bra med vetemjöl, kokos, mandelmjöl eller rivna nötter.

Att ströa bakformen gör också att bakverket får en fin yta som inte torkar lika fort och det ger en god smak. Så på grund av det kan man med fördel även smörja och ströa en bakform med non-stick yta även om kakan släpper lättare från en sådan form.
 

Hur gör jag ren en bakform av metall?
Bakformar av bleckplåt eller rostfritt stål kan med fördel diskas i diskmaskin.
En bakform med non-stick yta diskar du enkelt med varmt vatten och lite diskmedel för hand.
Formar av aluminium blir missfärgade i diskmaskinen och diskas därför alltid för hand!

Produkter

Kundtjänst

 

Mitt söta skafferi

Information

Inspiration

Marsipanskolan