Chokladformar för ägg och figurer

Att arbeta i choklad är egentligen inte så svårt men man behöver ha tålamod och du måste vara noggrann. För att lyckas behövs naturligtvis en choklad av god kvalité men du behöver även lite redskap. En chokladform är en bra början.

Det finns chokladformar som är tillverkade av olika material. Ofta är formarna gjorda plast som då ska vara livsmedelsklassad. Dessa formar finns i en mängd olika former och storlekar. Följ gärna vår beskrivning steg för steg där du lär dig att gjuta ditt eget påskägg. God choklad, spatlar och skrapkort finns också här.

De tunnare chokladformarna gjuter du skal av chokladen till figurer och påskägg. Dessa formar är inte lika kraftiga som en pralinform och blir därför mer flexibla vilket gör det lättare att få ut det du har gjutit.

Du kan läsa mer om våra chokladformar nedanför produkterna i den här varugruppen.


När du arbetar med choklad behöver du använda en choklad med lite högre kakaohalt. Den chokladen måste tempereras, värmebehandlas för att den ska stelna rätt. Tempereringen gör också att kakaofettet i chokladen krymper när den stelnar vilket i sin tur gör att chokladen släpper från chokladformen lättare.

Hur använder jag en chokladform?

Innan du använder formarna bör de putsas med en bomullstuss, gärna då med en okryddad alkohol. Då avlägsnas fett och smuts som hjälper till att chokladen släpper från formen lättare.

Innan man gjuter skalet kan formen färgläggas så att pralinen får snygga färgglada effekter. Med hjälp av en fettbaserad karamellfärg upplöst i lite kakaosmör kan man måla, stöppla eller skvätta färg ner i formen. Denna teknik används i första hand i en chokladform som inte har för mycket mönster. För att få upp glansen ännu bättre kan formen putsas med ett ytterst tunt lager av tempererat kakaofett innan du målar eller gjuter skalet. För att skalen i vissa fall inte ska bli för tunna kan du med fördel gjuta i två lager choklad.

Hur tempererar jag choklad?

För att få en kvalitetschoklad att stelna på ett bra sätt behöver den tempereras. Chokladen värms och kyls ner efter ett schema och på så vis får man kakaofettet att kristallisera sig vilket gör att chokladen stelnar på rätt sätt och får en vacker yta med djup glans. Den får även ett kraftigt bräck och kan hanteras utan att du blir kladdig om fingrarna. Tempereringen gör ju som sagt även att chokladen krymper.  En beskrivning i steg för steg och en tempereringstabell för de olika chokladsorterna hittar du här!

Hur rengör jag en chokladform?

De tunnare chokladformarna diskas för hand med varmt vatten och diskmedel. Glöm inte att du ska putsa formarna på nytt med en bomullstuss och en okryddad alkohol innan använder dem igen. Då avlägsnas fett och smuts som inte gått bort när du diskat formen. Det gör din choklad ännu blankare när du gjuter nästa gång.

Chokladformar av plast tål inte vanlig ugnsvärme!

Produkter

Kundtjänst

 

Mitt söta skafferi

Information

Inspiration

Marsipanskolan