Pralinformar

En pralin består av någon typ av fyllning som är täckt av choklad. En teknik är att heldoppa pralinen men man kan även gjuta skal av choklad i formar som sedan fylls med något gott.

Det finns i en mängd olika former och storlekar på en pralinform och de kan vara tillverkade av olika material. Ofta är pralinformarna gjorda plast som då ska vara livsmedelsklassad.

Riktiga pralinmakare använder pralinformar av polykarbonat. Det är en termoplast som är mycket stabil och slagtålig vilket är bra egenskaper när man ska tillverka praliner. Den hårda formen gör det lättare att skrapa av chokladen och gör pralinens kant skarp och slutresultatet blir riktigt proffsigt.

Våra pralinformar kommer från varumärket Chocolate World som tillverkar formar, chokladmaskiner och andra chokladverktyg åt chokladälskare i hela världen.

Du kan läsa mer om våra pralinformar nedanför produkterna i den här varugruppen.

När du tillverkar chokladpraliner i en riktig pralinform behöver du använda en choklad med lite högre kakaohalt. Den chokladen måste tempereras, värmebehandlas för att den ska stelna rätt. Tempereringen gör också att kakaofettet i chokladen krymper när den stelnar vilket i sin tur gör att chokladen släpper från pralinformen.

Hur använder jag en pralinform?

Gjutna praliner tillverkas i flera steg. Man börjar med att gjuta ett skal, fyller skalet med en god fyllning och avslutar med att försegla pralinen med ett lock. Genom att variera typen av olika sorters choklad kan du enkelt förnya och ändra utseende och smak på dina praliner. 

Innan man gjuter skalet kan formen färgläggas så att pralinen får snygga färgglada effekter. Med hjälp av en fettbaserad karamellfärg upplöst i lite kakaosmör kan man måla, stöppla eller skvätta färg ner i formen. Denna teknik används i första hand i en pralinform som inte har för mycket mönster. För att få upp glansen ännu bättre kan formen putsas med ett ytterst tunt lager av tempererat kakaofett innan du målar eller gjuter skalet.

Hur tempererar man choklad?

För att få en kvalitetschoklad att stelna på ett bra sätt behöver den tempereras. Chokladen värms och kyls ner efter ett schema och på så vis får man kakaofettet att kristallisera sig vilket gör att chokladen stelnar på rätt sätt. Chokladen får en vacker yta med djup glans. Den får ett även ett kraftigt bräck och kan hanteras utan att du blir kladdig om fingrarna. Tempereringen gör ju som sagt även att chokladen krymper.  En beskrivning i steg för steg och en tempereringstabell för de olika chokladsorterna hittar du här!

Hur rengör jag en pralinform?

De kraftigare pralinformarna tål diskmaskin men fördiska dem gärna för att avlägsna det värsta av chokladen då det inte är ovanligt att formarna blir rejält kladdiga. Innan du använder pralinformarna på nytt bör de putsas med en bomullstuss, gärna då med en okryddad alkohol. Då avlägsnas fett och smuts som inte gått bort när du diskat formen och gör din choklad ännu blankare när du gjuter nästa gång.

Chokladformar av plast tål inte vanlig ugnsvärme!

Produkter

Kundtjänst

 

Mitt söta skafferi

Information

Inspiration

Marsipanskolan