Silikonformar för knäck, praliner eller annat godis

Här hittar du färgglada bakformar tillverkade i en livsmedelsklassad silikon, perfekt för knäck, hemkokt kola, praliner, marmeladgodis och mini-cupcakes. Här finns även andra formar och produkter i silikon som gör din bakning enklare och roligare.

Du kan läsa mer om våra silikonformar och redskap nedanför produkterna i den här varugruppen.


Varför ska jag använda ett köksredskap av silikon?

Bakformar och andra kökstillbehör tillverkade i silikon underlättar din bakning på många sätt då den tål både ugn, frys och mikrovågsugn. Materialet är mycket flexibelt och gör att bakverken är lätta att få ur sin form. Silikonet tappar inte sin färg och kan användas om och om igen. Ett köksredskap i silikon kan dessutom diskas i diskmaskin.

Ska en silikonform smörjas?

En pralinform eller bakmatta tillverkad i silikon är värme och vattenresistent vilket gör att kladdiga bakverk inte fastnar. Det gör att du i de allra flesta fall inte behöver smörja din bakplåt eller matta innan du använder den.

Vad kan jag mer använda en silikonform till?

En silikonform har många gånger fått sin form så den ska passa till ett speciellt bakverk eller godis. Små söta hallon, runda kulor eller varför inte en häst? Men egentligen är det bara fantasin som sätter gränsen och användningsområdet kan varieras till det oändliga.

Till dig som gillar marmelad har vi flera goda marmeladrecept som passar bra till flera av formarna här!

Silikonformarna för godis, kan med fördel användas till både choklad, kola och karameller.

Prova att blanda i krossad cornflakes och en droppe pepparmyntsolja i en god choklad innan du fyller formen med hjälp av en spritspåse. Ställ in dem i kylen en stund så släpper de ännu lättare.

Formarna fungerar utmärkt att frysa isbitar i. Här kan du både smaksätta med en god flytande arom, färga med karamellfärg eller lägga ner ett ätbart blomblad i formen för att förstärka effekten.

En rolig sak är att göra en fyllning till ett större bakverk i en silikonform. Gör bitar av tex ischoklad som först kyls eller fyll en kupolform med fruktkompott som sedan fryses. Tryck sedan ner bitarna i en nygjord chokladmousse eller hemgjord glass innan de kyls.

Formarna fungerar även bra till tvåltillverkning, frysa egengjord buljong, eller smakportioner till barn.

Hur skiljer sig silikon från plast?

Polymer är ett samlingsnamn för olika plast och gummiblandningar.

Silikon är en unik syntetisk polymer som till skillnad från andra polymerer är baserad på grundämnet kisel. Silikon anses allmänt vara giftfritt under användning och är därför ett material som ofta finns i livsmedels- och hushållsprodukter som bakformar och bakredskap.

Andra polymer som plast och gummi är framställda av råolja och stenkol. De innehåller även ofta ftalater som är en grupp ämnen som används för att göra plaster och gummi mjukt. Bra egenskaper när plasten ska formas till olika saker. Vissa typer av detta ämne är inte bra för våra kroppar så inom EU regleras användningen av de farligaste ftalaterna genom förbud eller begränsningar.

Silikon däremot är mjukt och smidigt av sig själv och behöver inte dessa mjukgörande ämnen. Silikonet tål även ett bredare temperaturintervall och behåller sin form i både kyla och hög värme vilket inte gummi och plast gör.


Det är svårare att tillverka och producera silikon i jämfört med andra plast och gummiblandningar därför är silikon ofta mycket dyrare om man jämför med andra polymerämnen.

Något som är värt att ta upp är att silikon ofta inte återvinns utan slängs bland vanliga hushållssopor. Produkter av silikon ska sorteras som farligt avfall och lämnas in till din lokala återvinningsstation. Då kan silikonet tas omhand på bästa sätt och återvinnas till nya produkter!

Produkter

Kundtjänst

 

Mitt söta skafferi

Information

Inspiration

Marsipanskolan