Spritspåsar till dina tyllar och spritsar

För att lyckas bra med din spritsning behövs spritspåsar av bra kvalité så att du kan skapa ett bra tryck. Det gör din spritsning enklare och resultatet bättre.

När behöver man en spritspåse?

I ett bageri och i ett restaurangkök används spritspåsar flitigt. Men det betyder inte att man enbart använder spritspåsar när man vill ha snygga mönster. Med hjälp av spritspåsar kan man fördela smet och fyllningar på ett jämt och snabbt sätt utan att kladda. Det kan vara allt från muffinssmet, sylt i hallongrottor till skagenröra i kanapéer.

Vilken typ av spritspåse ska jag använda?

Spritspåsar som förr i tiden enbart fanns i vaxat tyg finns i dag i flera olika kvalitéer. Vilken du ska använda är till viss del en smaksak men det finns några saker man kan tänka på.

Den vaxade eller plastade tygpåsen är bra för den kan man använda om och om igen. Den står emot om du spritsar lite hårdare fyllningar och passar därför till småkasdegar och fastare röror. Den använder du främst till saker som ska gräddas i ugnen. Tvättar den gör du för hand med varmt vatten och lite diskmedel. Det går även bra att koka den lite då och då.

En engångspåse i plast är en smidig påse som passar bra till all sorts spritsning. Både när du ska dekorera stora som små saker eller bara spritsa fyllningar i bakverk och till matiga röror. Det är ett hygieniskt alternativ för saker som inte ska gräddas i ugnen. Spritspåsar i plast finns i olika tjocklekar på plasten och kan också ha en antihalkyta på utsidan. Den har inget hål alls i spetsen så här kan du själv välja hur stort hål du behöver.

Spritspåsar i silikon är en ganska ny variant på spritspåse som du kan använda många gånger. Det är en riktigt smidig påse där skarven på påsen är svetsad. Insidan har en slät yta som gör din spritsning enkel. Utsidan har däremot en uppruggad yta som ger dig ett bra grepp. Här får du likt tygpåsen bestämma dig för vilken storlek på tyll du ska använda när du klipper upp hålet på påsen. Du tvättar den enkelt för hand med varmt vatten och diskmedel.

Du kan läsa mer om spritspåsar nedanför produkterna i den här varugruppen.

Använda spritspåsar med eller utan tyll?

Det finns en hel uppsjö med olika varianter av tyllar i både metall och plast som kan användas när man ska spritsa. Men spritspåsar går alldeles utmärkt att använda utan en tyll. För när du inte vill ha ett speciellt mönster så krävs bara ett lagom stort hål i påsen för det du ska spritsa.

Vilken storlek ska jag ha på min spritspåse?

Spritspåsar finns i lite olika storlekar och när kunder ska handla hos oss så väljer många den mindre varianten först. Men för att få ett bra tryck i din spritspåse behövs en ordentlig bit att hålla i så tänk på att inte fylla påsen för mycket. Med andra ord, använd gärna en för stor påse i stället för en för liten. Då får du ett bra tryck och mindre kladd!

Pikera, vad är det?

När du ska spritsa riktigt små saker och när du ska texta bokstäver så kallar man det på bagerispråk för att pikera. Här behövs oftast en liten spritspåse. Något att tänka på då och även vid större spritsning är att inte dra spritspåsen i det du har skrivit. Alla som är vänsterhänta är vana att tänka på detta. Ett sätt att undvika detta är att dela upp bokstäverna så som man gör när man skriver med en kalligrafi penna. På det sättet undviker man att dra spetsen på spritspåsen i det du redan spritsat.  

 

Produkter

Kundtjänst

 

Mitt söta skafferi

Information

Inspiration

Marsipanskolan