Afternoon ice tea

Sommaren, en härlig tid på många sätt. Men det bästa är väl att samla några kompisar,
bara så där och bjuda på något hembakat och något svalkande att dricka.
Is-te, några små scones och lite hemkokt hallonsylt. Enkelt, men så gott!
Det här behöver du:

Iste till 4 personer
1 liter hett vatten
2 st tepåsar
0,5 dl strösocker
   is
1 st citron
1 st apelsin
1 st lime

Så här gör du:
1. Koka upp vattnet, tillsätt sockret, lägg ner tepåsarna och låt dem dra i ca 5 minuter.
2. Häll i 5 dl kallt vatten eller 1l. is och rör om.
3. Skär frukten i mindre bitar och lägg ner dem i teblandningen. Kyl väl!

Om man vill:
Sockerlag att söta med efter smak. Koka upp och låt svalna.

2 dl strösocker 
2 dl vatten

Serveras i höga glas med generöst med is. Söta drycken med sockerlag efter smak.

Tips:
* Smaksätt med lite myntablad
* Spetsa med några droppar rom
* Häll i ett par nävar frysta hallon 
* För ett sockerfritt alternativ, byt ut sockret mot ett sötningsmedel. Det finns flera sorter på marknaden.​
   Ett exempel är "Sötströ", det finns på Ica och har ungefär samma proppoptioner som vanligt strösocker.

 

Scones
4 dl mjölk
8 dl vetemjöl
1 tsk salt
5 tsk bakpulver
100 gram rumsvarmt margarin eller smör

Så här gör du:
1. Häll ner alla ingredienserna i en bunke och rör om så att allt blandar sig. Degen ska vara riktigt kladdig.
2. Skrapa ut degen på mjölat bord och forma den till en avlång rulle.
3. Dela degen i 12 delar om du vill ha porttionsbitar eller ca 24 delar om du vill ha smakbitar.
4. Tryck till bitarna lite i mjöl och placera dem på en bakplåt med bakpapper på. Det blir 2 plåtar om du gör dem små.
4. Grädda i ca 8-10 minuter i 230 grader. Något kortare tid om du gör dem mindre.


Hallonsylt
500 gram frysta hallon
4 dl strösocker
2 tsk pektinpulver
2 msk strösocker

Så här gör du:
1. Blanda hallon och socker i en kastrull och låt sjuda i ca 5 minuter.
2. Blanda pektinpulver och den lilla mängden socker och rör ner det i kastrullen.
3. Låt sjuda ytterligare i 5 minuter och häll den färdiga sylten i en ren skål eller i en glasburk.

Produkter

Kundtjänst

 

Mitt söta skafferi

Information

Inspiration

Marsipanskolan