Geléhallon med pektin

Det finns lite olika sätt att få till konsistensen på gelé. Här kommer en variant med fruktpektin.
Ett ämne som utvunnits från citrusfrukter. Extra söta blir de med hjälp av hallonformarna som finns att
köpa i butiken. Receptet räcker till ca. två formar. Det här behöver du:

700 gram frysta hallon
1 dl vatten
270 gram strösocker

50 gram strösocker
10 gram pektinpulver

Finmaskig sil
Silikonform
​Strösocker att rulla hallonen i
Matolja att smörja formen med

Så här gör du:

1. Smörj formen tunt med matolja.
2. Lägg bären i en kastrull tillsammans med vattnet och låt det sjuda.
3. Sila hallonen genom ett finmaskigt durkslag tills du fått ut 400 gram saft. Häll tillbaka saften i kastrullen.
4. Blanda ut pektinpulvret med 50 gram strösocker och häll ner blandningen i kastrullen. Låt sjuda och ha sedan i resten av sockret.
5. Låt allt sjuda tillsammans i två minuter.
6. Häll gelén i en hallonform. Låt stå ett dygn i rumstemperatur.
7. Ta ur godiset ur formarna och låt dem gärna torka ytterligare en dag innan de rullas i socker.


Tips:

* Prova att byta ut hallonen mot andra bär. T.ex. björnbär, lingon eller blåbär.
* Kontrollera konsistensen genom att hälla lite färdig gelé på diskbänken. Flyter koket ihop, tillsätt mer socker och pektin.
​* Är hallonen fortfarande lite lösa på toppen efter ett dygn, låt dem torka en dag till.
* Variera formen med hjälp av bakbalkar, en bakform du kan ändra storleken på. Skär sedan godiset i kuber. 
​* Receptet räcker till två siliconformar.

 

Produkter

Kundtjänst

 

Mitt söta skafferi

Information

Inspiration

Marsipanskolan