Geléhallon med pektin

Det finns lite olika sätt att få till konsistensen på gelé. Här kommer en variant med fruktpektin.
Det är ett ämne som utvunnits från citrusfrukter. Extra söta blir de med hjälp av hallon, geléhallon eller
hjärtformarna som finns att köpa i butiken. Dessa tre formar skiljer sig lite åt i storlek. Det här receptet
räcker till en av dessa formar. Det här behöver du:

300 gram frysta hallon

30 gram vatten (2 msk)
125 gram strösocker (1,5 dl)

25 gram strösocker (2 msk)
5 gram pektinpulver (1,5 tsk)

Finmaskig sil
Silikonform
(Geléhallonform, hallonform, hjärtform)
​Strösocker att rulla hallonen i
Matolja att smörja formen med

Så här gör du:

1. Smörj formen tunt med matolja.
2. Lägg de tinade bären i en kastrull och låt det sjuda.
3. Sila hallonen genom ett finmaskigt durkslag tills du fått ut 150 gram saft.
4. Häll tillbaka saften i kastrullen och tillsatt vattnet.
5. Blanda ut pektinpulvret med 25 gram strösocker och häll ner blandningen i kastrullen. Låt sjuda och ha sedan i resten av sockret.
5. Låt allt sjuda tillsammans i två minuter.
6. Häll gelén i en hallonform. Låt stå ett dygn i rumstemperatur.
7. Ta ur godiset ur formarna och låt dem gärna torka ytterligare en dag innan de rullas i socker.


Tips:

* Har du tillgång till en våg är det att föredra då man kan väga mer exakt än att mäta.
* Prova att byta ut hallonen mot andra bär. T.ex. björnbär, lingon eller blåbär.
* Kontrollera konsistensen genom att hälla lite färdig gelé på diskbänken. Flyter koket ihop, tillsätt mer socker och pektin.
​* Är hallonen fortfarande lite lösa på toppen efter ett dygn, låt dem torka en dag till.
* Variera formen med hjälp av bakbalkar, en bakform du kan ändra storleken på. Skär sedan godiset i kuber. 
​* Receptet räcker till en siliconform.

 

Produkter

Kundtjänst

 

Mitt söta skafferi

Information

Inspiration

Marsipanskolan