Geléhallon på saft

Det här receptet på geléhallon är baserat på en oblandad lättdryck och som konsistensgivare har vi använt
fruktpektin. För att få till den perfekta formen på dina hallon har vi här använt en siliconform som du hittar i
butiken. De finns i varianterna hallon, geléhallon eller hjärtformarna. Dessa tre formar skiljer sig lite åt i
storlek. Det här receptet räcker till en av dessa formar. Det här behöver du:

1 pkt outspädd hallondryck (=225 gram/2 dl)

12 gram pektinpulver (4 tsk)
50 gram strösocker (ca. 4 msk)

150 gram strösocker (ca. 1,75 dl)
100 gram glykossirap eller 85 gram torrglykos

1 krm syrablandning (Se recept) eller 0,5 krm citronsyra
1 krm hallonarom
Strösocker att rulla marmeladen i

Silikonform
(Geléhallonform, hallonform, hjärtform, bakbalkar)
Digital termometer

Så här gör du:

1. Väg upp 50 gram strösocker och pektinpulvret i en liten skål och blanda väl.
2. Häll hallondrycken i en kastrull och värm något.
3. Vispa ner pektinblandningen och låt blandningen sjuda i 2 minuter.
4. Tillsätt resterande strösocker och glykos/glykossirap.
5. Ta bort kastrullen från plattan när sockersmeten håller en temperatur på ca. 110-112 grader.
    Det kan ta mellan 4-8 minuter beroende på spis och storlek på kastrull.
7. Tillsätt hallonarom och syrablandningen/citronsyran, blanda väl.
6. Häll gelén i en siliconform eller på ett bakpapper placerat i en form med kanter, ca. 15x15 cm
7. Låt marmeladen stelna i minst 3 timmar, skär i kuber/ta ur dem ur formen och rulla i socker.

Tips:

* Har du tillgång till en våg är det att föredra då man kan väga mer exakt än att mäta.
* Variera formen med hjälp av bakbalkar, en bakform du kan ändra storleken på. Skär sedan godiset i kuber. 
​* Receptet räcker till en siliconform.
* På grund av glykosen och citronsyran håller sig marmeladen mjuk längre. Den kan stå i luften flera dagar
   utan problem men kan även förvaras i en lufttät burk i rumstemperatur.
* Ska marmeladen inte rullas i socker kan du med fördel pensla formen mycket tunt med matolja för att få en fin glans. Glöm inte att pensla botten också!

Prova att byta ut hallondrycken mot andra smaker
* Kiviks citron/lime - utöver fruktdrycken och lite gul karamellfärg kan smaken förstärkas med ett krymått syrablandning och några droppar lime.
* Kiviks jordgubb/lime - utöver fruktdrycken och lite röd karamellfärg kan smaken förstärkas med ett krymått jordgubbsarom.

 

 

Produkter

Kundtjänst

 

Mitt söta skafferi

Information

Inspiration

Marsipanskolan