Gjutgelé till din frukttårta

I tårtdisken på konditoriet står bakverk med härlig sötsur gelé på rad i kylen. Här kommer en beskrivning
på hur du gör din egen gelé till dina bakverk med frukt. Ta gärna en titt på vår film om hur du använder gelén.
Det här behöver du:

800 gram vatten (8 dl)

85 gram strösocker (1 dl)
12 gram pektinpulver (4 tsk)

1000 gram strösocker

Så här gör du:

1. Koka upp vattnet i en riktigt ren kastrull
2. Blanda 85 gram strösocker och pektinpulvret väl och tillsätt blandningen i det heta vattnet
3. Låt innehållet i kastrullen få ett nytt uppkok och tillsätt därefter den stora sockermängden
4. Rör om då och då och låt det få koka upp ännu en gång
5. Ta bort kastrullen från värmen och avlägsna det vita skummet noga
7. Låt svalna och förvara gelén kortare tid i rumstemperatur och en längre tid i kylskåp

För att få din gelé att tjockna behövs ytterligare en komponent, vinsyra.
Den ger också härlig syra och passar bra till det söta.

Det här behöver du:

1 del vatten
1 del vinsyra

Koka upp och låt blandningen svalna. Förvaras i en lufttät burk i rumstemperatur.

Använda gjutgelé:

Det behövs lite övning att använda gjutgelé så det kan behövas ett par gånger innan man kommer på
knepet att få den att stelna som man vill. Men råvarorna är ju inte superdyra som tur är så här får man
helt enkelt prova sig fram, som det så fint heter.

Börja med att hälla gelé i ett kärl, gärna ett litermått som har ett handtag. Ca 4-5 dl brukar räcka till en 12 bitars tårta.
Tillsätt ca 0,5 msk av den lösta vinsyran. Rör nu i blandningen tills du känner att den börjar tjockna. Fortsätt att röra
tills du känner att det blir en aningens lösare igen. Skeda gelén så tunt som möjligt över bakverket. 

Tips:

* Gelén blir klumpig - Du var inte snabb nog att röra i början
* Gelén blir grå - du har rört för häftigt och fått in luft
* Gelén stelnar inte - du har tillsatt för lite vinsyra
* Gelén blir för tjock - du har tillsatt för mycket vinsyra
* För att få kastrullen riktigt ren, ta lite vinsyralösning på en tuss papper och gnid insidan av kastrullen med.
* Det vita skummet som bildas när man kokar gelén kommer från sockret. Får du bort det håller gelén längre.

Produkter

Kundtjänst

 

Mitt söta skafferi

Information

Inspiration

Marsipanskolan