Glögg marmelad

Det här är ett marmeladrecept som liknar övriga marmeladrecept som finns här på vår sida men här har vi 
gjort det i tre olika varianter. Ett alternativ är baserad på fruktdryck men de övriga två har gjort på vin.
Det ger en lite mer kraftfull och vuxen smak.  
På bilderna har vi använt silikonform "knäckform" som hjälp med formen på marmeladen men det går även
bra att hälla ut marmeladen på en plåt med bakpapper eller använd någon av de övriga siliconformarna vi
har i butiken, hallon, geléhallon eller hjärtformarna. Dessa formar skiljer sig lite åt i storlek.
Det här receptet räcker till en av dessa formar. Det här behöver du:


1 pkt outspädd svartvinbärsdryck (=225 gram/2 dl)
eller
2 dl rött vin
eller
2 dl vitt vin

12 gram pektinpulver (4 tsk)
50 gram strösocker (ca. 4 msk)
150 gram strösocker (ca. 1,75 dl)
100 gram glykossirap eller 85 gram torrglykos
2,5 tsk glöggarom
Strösocker att rulla marmeladen i

Silikonform
(Geléhallonform, hallonform, hjärtform, bakbalkar)
Digital termometer

Så här gör du:
1. Väg upp 50 gram strösocker och pektinpulvret i en liten skål och blanda väl.
2. Hällfruktdryck eller vin i en kastrull och värm något.
3. Vispa ner pektinblandningen och låt blandningen sjuda i 2 minuter.
4. Tillsätt resterande strösocker och glykos/glykossirap.
5. Ta bort kastrullen från plattan när sockersmeten håller en temperatur på ca. 110-112 grader.
    Det kan ta mellan ca 4-8 minuter beroende på spis och storlek på kastrull.
    Det röda vinet kan ta upp emot 15 minuter att koka.
7. Tillsätt glöggaromen. Blanda väl.
6. Häll gelén i en siliconform eller på ett bakpapper placerat i en form med kanter, ca. 15x15 cm
7. Låt marmeladen stelna i minst 3 timmar, skär i kuber/ta ur dem ur formen och rulla i socker.

Tips:
​* Prova olika typer av vid för att få olika karaktär på din marmelad
* Har du tillgång till en våg är det att föredra då man kan väga mer exakt än att mäta.
* Variera formen med hjälp av bakbalkar, en bakform du kan ändra storleken på. Skär sedan godiset i kuber. 
​* Receptet räcker till en siliconform.
* På grund av glykosen håller sig marmeladen mjuk längre. Den kan stå i luften flera dagar
   utan problem men kan även förvaras i en lufttät burk i rumstemperatur.
* Ska marmeladen inte rullas i socker kan du med fördel pensla formen mycket tunt med matolja för att få en fin glans. Glöm inte att pensla botten också!

 

 

Produkter

Kundtjänst

 

Mitt söta skafferi

Information

Inspiration

Marsipanskolan