Kladdig kaka med hallon och chokladgrädde

Här kommer en kaka som älskas av alla. På bilden är kakan dekorerad med god chokladgrädde som gärna
förberds dagen innan. Men det går naturligtvis bra med vanlig vispad grädde också. Det här behöver du:

 

Kakan
150 gram smält smör eller margarin
100 gram grovriven mandelmassa
2,5 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
3 st ägg
2 tsk vaniljsocker

Om man vill:
1 tsk citronpulver eller rivet skal från 1/4 dels citron

Så här gör du:
Ställ en sockerkaks form med löstagbar bottens som är ca 20 cm i diameter på ett bakplåtspapper och rita av.
Klipp ut en cirkel och lägg den i botten av formen. Fäst pappret med några droppar flytande margarin så ligger den på plats.
Blanda ihop alla ingredienserna i en bunke med en slev och rör tills det blir jämt.
Häll ner smeten i formen och grädda kakan på 175 grader i ca 25 minuter. Låt svalna.

Hallongrädde
2 dl vispgrädde
20 gram vit choklad
2 msk hallonpulver

Vit chokladgrädde
2 dl vispgrädde
50 gram vit choklad

Så här gör du:
Blanda 2 dl grädde och hallonpulver i en kastrull och värm till straxt före kokpunkten.
Slå den varma grädden över chokladen och rör tills det blir jämt. Ta hjälp av en stavmixer om det behövs.
Häll grädden i en burk med lock och ställ i kylskåp minst i 2 timmar.

Gör på samma sätt med den vita chokladgrädden men uteslut hallonpulver.

Vispa grädden var för sig och spritsa den på kakan i fina mönster.

Tips:

* Byt ut hallonpulver mot lakritspulver
* Byt ut den vita chokladen mot mörk eller ljus choklad
* Servera gärna kakan med hackade rostade mandlar 
* Variera utseendet genom att använda olika typer av tyllar
  På bilden har en Eclairtyll 15 mm och en rund Konditortyll 10 mm
  används tillsammans med engångsspritspåsar.

Produkter

Kundtjänst

 

Mitt söta skafferi

Information

Inspiration

Marsipanskolan