Kladdkakeselmor

Det ultimata bakverket. En kladdig kaka med smak av semla! Kan det bli bättre? Det här behöver du:

 

Kakan
150 gram smält smör eller margarin
100 gram grovriven mandelmassa
2,5 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
3 st ägg
2 tsk vaniljsocker
2 tsk stött kardemumma

3 dl vispad grädde
1 dl hackade rostade mandlar
Florsocker

Så här gör du:
Ställ ut 8-10 stora muffinsformar på en bakplåt eller...
.. ställ en sockerkaks form med löstagbar bottens som är ca 20 cm i diameter på ett bakplåtspapper och rita av.
Klipp ut en cirkel och lägg den i botten av formen. Fäst pappret med några droppar flytande margarin så ligger den på plats.

Blanda ihop alla ingredienserna i en bunke med en slev och rör tills det blir jämt.
Fördela smeten i muffinsformarna med hjälp av en spritspåse/sked eller häll ner smeten i formen.
Grädda muffinsformarna på 175 grader i ca 15-17 minuter eller den större kakan i ca 25 minuter. Låt svalna.

Höj temperaturen på ugnen till ca 225 grader.
Strö ut de grovhackade mandlarna på ett bakpapper och låt de stå i ugnen tills de får lite färg.
Detta tar bara några minuter så håll dig vid ugnen så mandeln inte bränns vid.

Spritsa grädde på de avsvalnade "muffinsen" och strö över mandeln.
Pudra florsöcker över.

Servera den stora kakan med grädde och mandel på sidan eller gör ett gräddberg likt en tårta.

Tips:

* På bilden använder vi muffinsformar i silikon. Praktiskt då bakverket lätt lossnar och du kan använda formen om och om igen.
* Prova att ringla choklad eller kolasås på din kladdiga semla
* Prova andra sorters nötter som dekor 
* Tiden i ugnen ändrar kakans karaktär. Längre tid i gör den mer som en kartemummakaka.
 
På bilden har en krusig Konditortyll 16 mm används tillsammans med engångsspritspåsar.

Produkter

Kundtjänst

 

Mitt söta skafferi

Information

Inspiration

Marsipanskolan