TELEFON: 070-448 86 01
Det här är en marmelad som är smaksatt med lakrits men baserad på en fruktdryck som smakar citron/lime.
Det ger marmeladen en fräsch smak. Vi har använt Kiviks fruktdryck. På den översta bilden har vi använt oss
av bakbalkar för att få en lagom stor form och skarpa kanter innan vi skurit ormarna med en vass kniv.
Men det går även bra att hälla ut marmeladen på en plåt eller använd någon av de övriga
siliconformarna vi har i butiken, hallon, geléhallon eller hjärtformarna. Se bilder på det lite längre ner.
Dessa formar skiljer sig lite åt i storlek. Det här receptet räcker till en av dessa formar. Det här behöver du:
1 pkt outspädd citron/limedryck (=225 gram/2 dl)
12 gram pektinpulver (4 tsk)
50 gram strösocker (ca. 4 msk)
150 gram strösocker (ca. 1,75 dl)
100 gram glykossirap eller 85 gram torrglykos
Svart karamellfärg
1 tsk Saltlakrits arom
Bakbalkar eller en Silikonform
(Geléhallonform, hallonform, hjärtform, bakbalkar)
Digital termometer
Ett bakpapper som är oljat med matolja
Lakritssocker, ca. 2 dl strösocker + 1 msk lakritspulver att rulla marmeladen i
Så här gör du:
1. Väg upp 50 gram strösocker och pektinpulvret i en liten skål och blanda väl.
2. Häll fruktdrycken i en kastrull och värm något.
3. Vispa ner pektinblandningen, lite svart karamellfärg och låt blandningen sjuda i 2 minuter.
4. Tillsätt resterande strösocker och glykos/glykossirap.
5. Ta bort kastrullen från plattan när sockersmeten håller en temperatur på ca. 110-112 grader.
Det kan ta mellan 6-10 minuter beroende på spis och storlek på kastrull.
7. Tillsätt aromen. Blanda väl.
6. Häll gelén på ett oljat bakpapper placerat i en form med kanter, ca. 25x15 cm
Använder du bakbalkar fungerar två korta och två långa balkar bra här. Eller så tar du 4 långa och bygger en rektangel.
7. Låt marmeladen stelna i minst 3 timmar.
8. Vänd marmeladen så att den oljiga sidan kommer uppåt. Då får även den övre sidan lite olja på sig och lakritssockret fastnar bättre.
Skär i strängar likt ormar och rulla i dem lakritssocker.
Tips:
* Har du tillgång till en våg är det att föredra då man kan väga mer exakt än att mäta.
* Du som gillar riktigt salt lakrits kan tilsätta lite extra salmiak
* Det går även bra att använda 1 msk lakritspulver som smaksättning och 2 krm salmiak
* Receptet räcker till en siliconform.
* På grund av glykosen håller sig marmeladen mjuk längre. Den kan stå i luften flera dagar
utan problem men kan även förvaras i en lufttät burk i rumstemperatur.
* Ska marmeladen inte rullas i socker kan du med fördel pensla formen mycket tunt med matolja för att få en fin glans. Glöm inte att pensla botten också!
* Prova att byta ut lakrits mot andra smaker
Kiviks citron/lime eller päron - utöver fruktdrycken och lite orange karamellfärg kan smaken förstärkas med ett krymått syrablandning och 0,5 tsk apelsinarom.