TELEFON: 070-448 86 01
Här kommer ett recept på riktigt goda kanelbullar med mycke av det som är gott! Det här behöver du:
100 gr jäst
350 gr smör eller margarin
3 dl strösocker
7,5 dl mjölk
1 tsk salt
2 msk kardemumma mald
1,5 l vetemjöl ca.
Till utbakning:
mjöl
rumsvarmt margarin
kanel och socker
ägg
pärlsocker
bullformar
Så här gör du:
Smält margarin på spisen eller i mikro. Häll på mjölken och värm blandningen fingervarm, ca. 37 grader.
Tillsätt jäst, socker, kardemumma och ca 1,2 l av mjölet och blanda. Tillsätt därefter saltet.
Arbeta degen ca 8-10 minuter i maskin eller något längre för hand. Degen ska vara riktigt lös till att börja med. Tillsätt mer mjöl mot slutet men den ska fortfarande vara riktigt smidig.
Låt vila/jäsa under handuk i ca 45 minuter. Gärna på ett varmt ställe. Bredvid en varm ugn, uppe på en varm diskmaskin eller i tvättstugan.
Baka ut bullarna genom att kavla ut degen rektangulär. Bred på det mjuka margarinet och strö på kanel och socker. Rulla ihop degen till en rulle och skär i jämna bitar. Placera degbitarna i pappersformar och låt jäsa på plåt under handuk i ca 30-40 minuter.
Pensla med ägg och strö pärlsocker på varje bulle straxt före gräddning.
Grädda i 230 grader tills bullarna ser goda ut, ca 10-12 minuter.
Tips:
* Vetemjölets vattenupptagningsförmåga ökar när degen arbetas väl. Det krävs därför mindre mjöl
när degen blandas ordentligt och bullarna blir på så vis saftigare.
* Salt som kommer i direktkontakt med jästen hämmar jäsningen. Tillsätt därför aldrig dessa samtidigt.
* Spä ägget med lite vatten så bränner det inte lika fort.
* Lyft en bulle och titta i botten för att se om de är klara.
Lyxfyllning - det här behöver du
300 gram mandelmassa
300 gram smör eller margarin
Dela den rumstempererad mandelmassan i mindre delar och lägg den i en bunke. Tillsatt rumsvarmt smör, lite i taget under omrörning. Gärna med elvisp. Tillsatt smaksättningen. Vispa så att smeten blir luftig.
Om du vill kan detta smaksättas med:
2 msk kardemumma eller
2 msk vaniljsocker eller
3 msk kanel