Lottas kanelbullar

Här kommer ett recept på riktigt goda kanelbullar med mycke av det som är gott! Det här behöver du:

100 gr     jäst
350 gr     smör eller margarin
    3 dl     strösocker
 7,5 dl     mjölk
    1 tsk   salt
    2 msk kardemumma mald
 1,5 l       vetemjöl ca.

 

Till utbakning:
mjöl
rumsvarmt margarin
kanel och socker
ägg
pärlsocker
bullformar

Så här gör du:

Smält margarin på spisen eller i mikro. Häll på mjölken och värm blandningen fingervarm, ca. 37 grader.
Tillsätt jäst, socker, kardemumma och ca 1,2 l av mjölet och blanda. Tillsätt därefter saltet. 
Arbeta degen ca 8-10 minuter i maskin eller något längre för hand. Degen ska vara riktigt lös till att börja med. Tillsätt mer mjöl mot slutet men den ska fortfarande vara riktigt smidig.
 

Låt vila/jäsa under handuk i ca 45 minuter. Gärna på ett varmt ställe. Bredvid en varm ugn, uppe på en varm diskmaskin eller i tvättstugan.
Baka ut bullarna genom att kavla ut degen rektangulär. Bred på det mjuka margarinet och strö på kanel och socker. Rulla ihop degen till en rulle och skär i jämna bitar. Placera degbitarna i pappersformar och låt jäsa på plåt under handuk i ca 30-40 minuter.
 

Pensla med ägg och strö pärlsocker på varje bulle straxt före gräddning.
Grädda i 230 grader tills bullarna ser goda ut, ca 10-12 minuter.

Tips:

* Vetemjölets vattenupptagningsförmåga ökar när degen arbetas väl. Det krävs därför mindre mjöl
   när degen blandas ordentligt och bullarna blir på så vis saftigare. 
* Salt som kommer i direktkontakt med jästen hämmar jäsningen. Tillsätt därför aldrig dessa samtidigt.
* Spä ägget med lite vatten så bränner det inte lika fort.
* Lyft en bulle och titta i botten för att se om de är klara.
 

Lyxfyllning - det här behöver du
300 gram mandelmassa
300 gram smör eller margarin

Dela den rumstempererad mandelmassan i mindre delar och lägg den i en bunke. Tillsatt rumsvarmt smör, lite i taget under omrörning. Gärna med elvisp. Tillsatt smaksättningen. Vispa så att smeten blir luftig.
 

Om du vill kan detta smaksättas med:
2 msk kardemumma eller
2 msk vaniljsocker eller
3 msk kanel
 

Produkter

Kundtjänst

 

Mitt söta skafferi

Information

Inspiration

Marsipanskolan