Marmorerat chokladägg

Här kommer en beskrivning om hur du marmorerar och monterar ett helt chokladägg.
Jag har valt att använda en choklad med lite högre kakaohalt och den måste tempereras, värmebehandlas för att den ska stelna rätt och inte bli grå.
Tempereringen gör också att chokladen krymper när den stelnar vilket i sin tur gör att ägget släpper lättare från formen. Du hittar en enkel beskrivning
på det här!

Det går ju naturligtvis bra att använda en blockchoklad/nontempchoklad men det smakar ju inte lika gott!


Så här gör du:

Förbered dina formar genom att putsa insidan med lite bommull.
Då blir ytan på chokladen snyggare och den släpper bättre.

Smält och temperera lite vit choklad. Vill man kan man färga in i önskad kulört. Viktigt är att man då använder en
fettlöslig färg och inte en som är vattenbaserad då choklad inte tål vatten. Pulverfärgen som finns i butiken fungerar till detta.
Du kan tillsätta den direkt i chokladen men det bästa resultatet får du om du löser den med kakaosmör.

Gör ett oregelbundet mönster med hjälp av en sked eller en pensel. Låt stelna.
Temperera den mörka chokladen efter bekrivningen du hittar här på sidan.
Och gjut äggskalet på samma sätt som ett enfärgat skal.
När formarna fått stå i kyl en stund brukar oftast större delen av chokladen lossnat.
Det ser man lätt på att ytan bytt färg där luft trängt in.

Du kan lätt montera ihop två skal till ett helt ägg genom att använda botten av en uppvärmd kastrull.
​Lägg skalen mot botten ett kort ögonbling så att kanten smälter lite. Använd handskar så slipper du fingermärken.

Fäst skalen mot varandra och låt stelna.
Vill du ha en fot på ditt ägg kan du spritsa lite choklad på ett bakplåtspapper.
Skarven kan gömmas med ett tygband eller med choklad. 

Man ska i vanliga fall inte använda vatten i choklad men i en ytterst liten mängd fungerar det bra till "spritschoklad".      
Då får du en lite krämigare choklad som håller formen.  

 

Produkter

Kundtjänst

 

Mitt söta skafferi

Information

Inspiration

Marsipanskolan