TELEFON: 070-448 86 01
Det här är ett marmeladrecept som liknar i smak de härliga kulorna som så många älskar att mumsa på till jul!
Receptet är baserad på oblandad pärondryck och precis som originalet gjord med fruktpektin. Vi har använt
Kiviks fruktdryck. På bilderna har vi använt silikonform "halvklot och bakbalkar som hjälp men formen på
marmeladen men det går även bra att hälla ut marmeladen på en plåt eller använd någon av de övriga
siliconformarna vi har i butiken, hallon, geléhallon eller hjärtformarna.
Dessa formar skiljer sig lite åt i storlek. Det här receptet räcker till en av dessa formar. Det här behöver du:
1 pkt outspädd pärondryck (=225 gram/2 dl)
12 gram pektinpulver (4 tsk)
50 gram strösocker (ca. 4 msk)
150 gram strösocker (ca. 1,75 dl)
100 gram glykossirap eller 85 gram torrglykos
1 krm syralösning (Se recept) eller 0,5 krm citronsyra
Grön karamellfärg
Päronarom för en kraftigare smak
Strösocker att rulla marmeladen i
Silikonform
(Geléhallonform, hallonform, hjärtform, bakbalkar)
Digital termometer
Så här gör du:
1. Väg upp 50 gram strösocker och pektinpulvret i en liten skål och blanda väl.
2. Häll pärondrycken i en kastrull och värm något.
3. Vispa ner pektinblandningen, lite grön karamellfärg och låt blandningen sjuda i 2 minuter.
4. Tillsätt resterande strösocker och glykos/glykossirap.
5. Ta bort kastrullen från plattan när sockersmeten håller en temperatur på ca. 110-112 grader.
Det kan ta mellan 4-8 minuter beroende på spis och storlek på kastrull.
7. Tillsätt syrablandningen/citronsyran och päronarom om du önskar en kraftigare päronsmak. Blanda väl.
6. Häll gelén i en siliconform eller på ett bakpapper placerat i en form med kanter, ca. 15x15 cm
7. Låt marmeladen stelna i minst 3 timmar, skär i kuber/ta ur dem ur formen och rulla i socker.
Tips:
* Har du tillgång till en våg är det att föredra då man kan väga mer exakt än att mäta.
* Mörkgrön pastafärg ger en färg som liknar originalet
Grön pastafärg ger en ljusare kulört
* Variera formen med hjälp av bakbalkar, en bakform du kan ändra storleken på. Skär sedan godiset i kuber.
* Receptet räcker till en siliconform.
* På grund av glykosen och citronsyran håller sig marmeladen mjuk längre. Den kan stå i luften flera dagar
utan problem men kan även förvaras i en lufttät burk i rumstemperatur.
* Ska marmeladen inte rullas i socker kan du med fördel pensla formen mycket tunt med matolja för att få en fin glans. Glöm inte att pensla botten också!
Prova att byta ut pärondrycken mot andra smaker
* Kiviks citron/lime - utöver fruktdrycken och lite gul karamellfärg kan smaken förstärkas med ett krymått syrablandning och några droppar lime.
* Kiviks jordgubb/lime - utöver fruktdrycken och lite röd karamellfärg kan smaken förstärkas med ett krymått jordgubbsarom.