Päron marmelad

Det här är ett marmeladrecept som liknar i smak de härliga kulorna som så många älskar att mumsa på till jul!
Receptet är baserad på oblandad pärondryck och precis som originalet gjord med fruktpektin. Vi har använt
Kiviks fruktdryck. På bilden har vi använt bakbalkar som hjälp men formen på marmeladen men det går även
bra att använd någon av de siliconformar vi har i butiken, hallon, geléhallon eller hjärtformarna.
Dessa tre formar skiljer sig lite åt i storlek. Det här receptet räcker till en av dessa formar. Det här behöver du:

1 pkt outspädd pärondryck (=225 gram/2 dl)

12 gram pektinpulver (4 tsk)
50 gram strösocker (ca. 4 msk)

150 gram strösocker (ca. 1,75 dl)
100 gram glykossirap eller 120 gram torrglykos

1 krm syrablandning (Se recept) eller 0,5 krm citronsyra
Grön karamellfärg
Päronarom för en kraftigare smak
Strösocker att rulla marmeladen i

Silikonform
(Geléhallonform, hallonform, hjärtform, bakbalkar)
Digital termometer

Så här gör du:

1. Väg upp 50 gram strösocker och pektinpulvret i en liten skål och blanda väl.
2. Häll pärondrycken i en kastrull och värm något.
3. Vispa ner pektinblandningen och låt blandningen sjuda i 2 minuter.
4. Tillsätt resterande strösocker och glykos/glykossirap.
5. Ta bort kastrullen från plattan när sockersmeten håller en temperatur på ca. 110-112 grader.
    Det kan ta mellan 4-8 minuter beroende på spis och storlek på kastrull.
7. Tillsätt päronarom om du önskar en kraftigare smak och syrablandningen/citronsyran, blanda väl.
6. Häll gelén i en siliconform eller på ett bakpapper placerat i en form med kanter, ca. 15x15 cm
7. Låt marmeladen stelna i minst 3 timmar, skär i kuber/ta ur dem ur formen och rulla i socker.

Tips:

* Har du tillgång till en våg är det att föredra då man kan väga mer exakt än att mäta.
* Prova att byta ut pärondrycken mot andra smaker
Mörkgrön pastafärg ger en färg som liknar originalet
  Grön pastafärg ger en ljusare kulört
* Variera formen med hjälp av bakbalkar, en bakform du kan ändra storleken på. Skär sedan godiset i kuber. 
​* Receptet räcker till en siliconform.
* På grund av glykosen och citronsyran håller sig marmeladen mjuk längre. Den kan stå i luften flera dagar
   utan problem men kan även förvaras i en lufttät burk i rumstemperatur.

 

 

Produkter

Kundtjänst

 

Mitt söta skafferi

Information

Inspiration

Marsipanskolan