TELEFON: 070-448 86 01
Det här är en kladdkaka som regerar! Den innehåller riktig choklad som ger den en len konsistens, kraftig
chokladsmak och så är den mycket enkel att göra. Serveras med vispad grädde. Det här behöver du:
Kakan
200 gram smält smör eller margarin
200 gram mörk choklad
3 dl strösocker (255 gram)
0,5 dl vetemjöl
4 st ägg
1 krm salt
Så här gör du:
Ställ en sockerkakform med löstagbar botten som är ca 20 cm i diameter på ett bakplåtspapper och rita av.
Klipp ut en cirkel och lägg den i botten av formen. Fäst pappret med några droppar flytande margarin så ligger den på plats.
Smält margarinet i en kastrull på spisen, häll det över den finhackade chokladen och blanda tills chokladen har smält.
Tillsätt de torra ingredienserna, de 4 äggen och blanda ihop alltsammans till en jämn smet.
Häll ner smeten i formen och grädda kakan lite längre ner i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter. Lägg på en folie de 5 sista minuterna.
Låt svalna och sätt sedan in kakan i kylskåp.
Förbered kakan för servering:
Ta ut den väl kylda kakan ur kylskåpet och ta bort den löstagbara delen av formen. Vänd upp den på t.ex. en skärbräda.
Ta bort botten på formen och pappret, vänd tillbaka den på ett tårtfat. Sikta florsocker och dekorera kakan om du vill.
Vill du ha en riktigt lyxig kaka kan du täcka kakan med en chokladganache. (Chokladtryffel)
På bilden är den även dekorerad med en tårtdekoration i marsipan.
Chokladganache
1,5 dl vispgrädde
150 gram mörk choklad
1 tsk honung
Så här gör du:
Blanda grädde och honung i en kastrull och låt blandningen få ett uppkok. Slå grädden över den finhackade chokladen och
rör tills det blir jämt. Häll chokladen på den kylda kakan och stryk ut så det täcker kakans ovansida. Ställ tillbaka kakan
i kylen och ta fram den ca 1 timma före servering. Serveras med lösvispad grädde.
Tips:
* Lägg på grovhackade nötter, mandlar och minimarshmallows på chokladganachen.
* Tillsätt lakritspulver eller hallonpulver i kaksmeten.
* Det går naturligtvis bra att servera kakan rumsvarm. Då blir den mer likt en kladdkaka men lenare i konsistensen.