TELEFON: 070-448 86 01
Här hittar du flytande essenser i spännande smaker som är gott att använda vid bakning av t.ex. makarons, mördegskakor och glasyr. Fungerar även bra till smaksättning av gelé och marmelad, marsipan, grädde, smörkräm och kolsyrat vatten. Smakessenserna som du hittar här innehåller inget tillsatt socker, de är fria från gluten, nötter och lämpar sig bra att använda för dig som är vegan.
Du kan läsa mer om våra flytande essenser nedanför produkterna i den här varugruppen.
Att använda flytande essenser är enkelt. De är lätta att dosera och går att blanda med de flesta råvaror.
När ett livsmedel utsätts för värme förändras smak och doft. Du kan då med en smakessens hjälp förstärka eller förändra den ursprungliga smaken på det du tillagar. Det är också lätt att förändra en smak på en befintlig vara. Prova att lägga till en flytande essens i en färdig saft eller spetsa ditt kvällste och skapa en ny favorit…
De är praktiska att använda då konsistensen inte påverkas på det du ska smaksätta då essenserna är så koncentrerade och det krävs en mycket liten mängd essens.
En flytande essens är mycket koncentrerad, därför krävs det en ytterst liten mängd. På våra essensflaskor hittar du en rekommendation om hur mycket du behöver. Hur mycket du ska använda kan också variera om du ska förstärka en befintlig smak eller om du ska ge ett bakverk en helt ny smak. Här får du helt enkelt prova dig fram.
Två saker som påverkar hur mycket arom du behöver är mängden fett och socker.
En sockerbaserad produkt framhäver smaken i essensen och du kan ofta använda den mindre mängden som anges på förpackningen.
En fettbaserad produkt döljer smaken och man måste då i bland öka mängden essens men utan att överdosera vilket i sig kan ge en bismak. Du kan även tillsatta lite extra socker för att få fram smaken bättre. Ett exempel på det är när du smaksätter vispad grädde. Det är ju en fet produkt som i sig själv inte innehåller någon sötma. Essenserna vi erbjuder innehåller heller inget tillsatt socker så har behövs det lite sötma som hjälp för att få fram smaken på ett bra sätt.
Aromessens är inget man stoppar i sig som det är utan är ett koncentrat som tillsätts i livsmedel i en mycket liten dos för att ge, förstärka eller förändra doft och smak. Ett ämne som är enbart söt, sur eller salt räknas inte som en arom. Till exempel socker, salt eller citronsyra.
Enligt vår lagstiftning, eller förordning som det heter på EU-språk är ordet Arom ett samlingsbegrepp för de undergrupper av olika typer av aromer som finns. Indelningen baseras på vilket material och vilken framställningsmetod som använts. En av dessa kategorier bär namnet ”aromämne” som i sin tur delas in i två grupper.
Aromämne -
Det är en benämning som är definierat till ett kemiskt ämne med aromgivande egenskaper. Förut kallads dessa aromämnen för ”naturidentiska” och ”artificiella” aromer men dessa utryck finns enligt förordningen inte längre.
Naturligt aromämne -
Det är ett aromämne som framställs av material med vegetabiliskt eller animaliskt ursprung.
Naturliga aromämnen är känsliga och därför kan aromämnen som är tillverkade på kemisk väg vara att föredra. Naturliga aromer är till exempel mer känsliga för värme som vid godistillverkning eller känsliga för en sur miljö som hos yoghurt då de har en tendens till att förändra eller förlora smak. Naturligt aromämne har även en kortare hållbarhetstid.
Livsmedelsindustrin använder sig av ca 2000 olika aromämnen som kombineras för att förstärka och få fram speciella smaker. Man känner till över 5000 olika varianter och bara i en jordgubbe hittar du över hundra olika aromämnen.
Essens är ett ord som ofta dyker upp när man talar om smaksättning och är ett utryck som användes ännu mer förr i tiden. Enligt ordboken betyder det bland annat ”koncentrerat smakämne”. Smakessens och smakextrakt är också ord som dyker upp när man pratar om arom.
Enligt vår gemensamma EU-lagstiftning för aromer så finns det faktiskt inte något som heter varken essens eller smakessens utan här talar man om -arom, -aromämne och -naturligt aromämne.