Non temp

Non temp är en doppmassa som ger hög glans samt bra bräck. Den används i stället för choklad och passar utmärkt till dekorationer och att doppa dammsugare, biskvier, cakepops och andra bakverk i.

Non temp är ett utryck som används i bageriet. Ute i handeln kan du hitta varianter av detta under namnet ”block” eller ”melts” där i regel Non temp har en högre kvalité.

Vad är skillnaden på mörk och ljus Non temp och vanlig mörk och ljus choklad?

Mörk choklad består till större delen av kakao, dvs. kakaomassa och kakaosmör som blandas med socker. I ljus choklad eller mjölkchoklad tillsätts även mjölk.

I mörk och ljus Non temp har man valt att ta bort en del av kakaofettet och tillsätta andra vegetabiliska fetter.

Vad är skillnaden på vit Non temp och vanlig vit choklad?

Till skillnad från mörk choklad så innehåller vit choklad ingen kakaomassa. Den är baserad på kakaosmör, socker och vanilj. Vit Non temp innehåller heller inget kakaofett utan i stället används här andra vegetabiliska fetter.

Den mörka och ljusa non tempen som du hittar här i butiken innehåller i grunden en choklad men på grund av den låga kakaohalten får den inte gå under namnet choklad då det enligt reglerna behövs en kakaohalt på minst 35 % för mörk och 25 % för ljus om den ska få kallas choklad. Vit choklad behöver ha en kakaofetthalt på 20 % om den ska kallas för vit choklad.

Du kan läsa mer om non temp nedanför produkterna i den här varugruppen.


När ska jag använda Non temp eller melts?

Den reducerade kakaohalten ger naturligtvis en viss effekt på smaken men avsaknaden av kakaosmör ger doppmassan egenskaper som inte en vanlig choklad har.

Non temp har en trevlig konsistens och är lätt att använda. Den passar utmärkt för doppning av små marsipanfigurer, garnering och till mindre dekorationer. Du kan med lätthet smälta och kyla Non temp med ett jämt och blankt resultat utan att ”temperera” vilket en choklad med högre kakaohalt behöver. Den tål även kyla bättre än vanlig choklad och du kan därför doppa biskvier och andra nedkylda bakverk utan att chokladen blir grå. Tunnar ut Non temp gör du enkelt med lite olja eller smält kokosfett.

Hur smälter jag Non temp?

Non temp och melts kommer i små droppar som du med fördel smälter i en mikrovågsugn. Genom att värm en liten stund i taget och röra ofta håller du ner temperaturen. Då undviker du att fettet eller mjölken i massan blir för varm vilket kan göra att det bränns vid. Det bildas då små grusiga klumpar och non tempen blir obrukbar.

Produkter

Kundtjänst

 

Mitt söta skafferi

Information

Inspiration

Marsipanskolan