TELEFON: 070-448 86 01
Vårt pektin är helt naturligt och hjälper dig att få till den perfekta konsistensen på din gelé och marmelad.
Vikt: 100 gram
Pektin är en gelébildande kolhydrat som finns naturligt i bär och frukt. Vårt pektin är ett pulver som går under gruppen "HM" -hög metoxyl, och den används som konsistensgivare i marmelad, sylt och gelé. Pektin HM kräver socker, syra och värme för att tjockna. Den är även ”termiskt reversibel” och det betyder att den kan stelna, smältas och låtas stelna igen.
Ingredienser:
Pektin E440 (naturligt förekommande i form av proto pektin som extraheras ur i detta fall citrusfrukter), dextros*.
Pektin är även en av ingredienserna i gjutgelé, en slags sockerlag som används ovanpå frukttårtor mm. Recept till gjutgelé hittar du under fliken "Gelé och marmelad". Där hittar du även recept på hemmagjorda geléhallon och goda marmeladkulor.
Det är alltid svårt att ge ett exakt mått då det beror på när man tar bären, vilka bär man väljer och vilken konsistens man vill ha på sin sylt eller marmelad. Men en rekommenderad mängd är ca 7-10 gram pektinpulver till 1 kg bär. Blåbär, hallon, körsbär och röda vinbär behöver i regel mer pektin. Har bären varit frysta kan du också behöva öka mängden pektin.
Om sylten inte stelnar som du vill behövs det förmodligen mer pektin, citron/citronsyra och socker. Så prova dig fram genom att göra ett nytt uppkok när du ökat mängden av dessa tre ingredienser.
Gör ett konsistenstest:
Häll lite färdig sylt på diskbänken och dra ett finger igenom. Behåller den formen - konsistensen kommer att bli bra när den svalnat. Flyter sylten ihop - tillsätt mer pektin, citron och socker. Prova dig fram!
Dextros är tillsatt för att ”standardisera” pektinet. Då det utvinns från frukt, ett organiskt material kan det vara olika styrka beroende på fruktens kvalité och sort. För att få en mer exakt slutprodukt lägger man till dextros i den mängd som behövs så att styrkan på slutprodukten blir den samma varje gång. Det är inga stora mängder vi talar om här utan ytterst lite. När man tillsätter något på det viset kallas det för ett ”hjälpämne” och det behöver egentligen enligt Livsmedelsverket inte deklareras men vi har valt att göra det.