Torrglykos är en sockerart som används som sötningsmedel när man tillverkar glass och konfekt av olika slag. Det vanligaste är att använda flytande glykos, glykossirap, men här hittar du det i pulverform. Torrglykos som är spraytorkad glykossirap är så mycket lättare att hantera än flytande glykos för du slipper allt kladd och det är enklare att dosera.
Varför ska jag använda glykos?
Vanligt socker har en förmåga att vilja krypa tillbaka till sin ursprungliga form när man till exempel kokar karameller och då bildas kristaller, godiset sockrar sig. Men om man även tillsätter en annan typ av socker så kan man skjuta lite på den processen. Då är glykosen som har en helt annan form på sina kristaller bra att ta till. Den lägger sig emellan det vanliga sockret och kan på så sätt stabilisera det hela och förlänger därför hållbarheten på ditt bakverk.
När ska jag använda torrglykos?
Torrglykos innehåller mindre vatten än glykossirap och det gör att koktiden förkortas när du till exempel kokar marmelad eller kola. 100 torrglukos motsvarar ca 120 gram glykossirap.
Prova att gärna att byta ut lite av ditt socker när du gör glasyr, kristyr eller frosting för att för att förbättra konsistens och utseende. Vissa recept kräver dock glykossirapens kladdiga konsistens som när du ska göra egen sockerpasta eller modelleringschoklad.
Vad är glykos?
Socker är en typ av kolhydrat som man delar in i två olika grupper. Enkla sockerarter och sammansatta sockerarter. Glukos, även kallad druvsocker är en enkel sockerart som består av bara en sockermolekyl och återfinns ibland annat i frukt och honung. Ett annat exempel på en enkel sockerart är fruktos som även går under namnet fruktsocker.
En sammansatt sockerart får man när flera enkla sockerarter är bundna till varandra. En variant på det är Sackaros, rörsocker som vi kallar vanligt socker. Det består av en glykos och en fruktosmolekyl.
Laktos eller mjölksocker är också ett sammansatt socker och innehåller en del glukos och en del galaktos.
Glykos är en viktig energikälla för djur och växter och den vanligaste enkla sockerarten i allt liv. Glykos utvinns oftast ur vete och har mindre sötma än vanligt socker och har förmågan att kunna binda mer vatten.
Är torrglykos och glykossirap samma sak?
Torrglykos spraytorkas så att det bildas ett pulver och är i grunden samma sak som glykossirap.
Vikt: 225 gram
Ingredienser:
Spraytorkat och agglomererad (koncentrerad) stärkelsesirap som erhållits genom enzymatisk omvandling av stärkelse.
Näringsvärde per 100 gram:
Energi |
1615kj/387kcal |
Fett |
0,0g |
- var av mättat fett |
0,0g |
Kolhydrat |
95,0g |
- var av sockerart |
25,0g |
Fibrer |
0,0g |
Protein |
0,0g |
Salt |
0,015g |