Vinsten är ett syrligt pulver som används bland annat när du ska baka och laga mat. Vinsten fungerar bra till att stabilisera äggvita när du ska göra maräng och sockerkaka då det ger en högre volym och en fastare konsistens. Det fungerar även bra som konsistensgivare i godis och glasyrer och förhindrar att sockret kristallisera sig.
Tillsammans med bikarbonat och vinsten kan du göra ditt eget bakpulver. Tag 2 delar vinsten och 1 del bikarbonat. Vinsten kan även tillsattas i en liten mängd när du kokar och gör inläggningar av grönsaker. Grönsakerna behåller då sin färg och krispighet bättre.
Vad är vinsten?
Vinsten är en restprodukt som bildas vid vintillverkning men finns även naturligt i många frukter.
Cream of Tartar som vinsten heter på engelska förekommer sällan i svenska recept men om du letar runt i amerikanska recept så dyker ingrediensen upp lite oftare.
Vikt: 100 gram
Ingredienser: Kaliumtartrater (E336)
Produkten har inga näringsmässiga egenskaper.