Ätbara tårtdekorationer

Ett bakverk ska inte bara smaka gott utan även gärna se aptitligt ut. Råvarorna i sig kan vara en fin dekoration men om man vill förstärka utseendet kan man använda ätbara tårtdekorationer.

När kan jag använda en tårtdekoration?

Det roliga med ätbara dekorationer är att de är så lätta att använda. För även om du inte är en hejare i köket kan du på ett enkelt sätt få en liten muffins att ändra skepnad och på några sekunder bli en vacker bakelse. Dekorationerna går att variera efter säsong och kombinera i det oändliga så här är det bara fantasin som sätter gränsen.

Du kan läsa mer om tårtdekorationer nedanför produkterna i den här varugruppen.


Vad är en tårtdekoration gjord av?

Socker - kan man göra mycket fint av. Även om våra dekorationer finns i många varianter så är de populäraste dekorationen gjorda av socker. Eller kristyr, en blandning av florsocker och äggvita som färgas och spritsas till allt från blommor och blad till små söta djur. Strössel är också tillverkat av florsocker och finns i en mängd olika utföranden och funkar alltid att ta till när fantasin tryter.      

Marsipan - kan också formas på många olika sätt men den första tårtdekorationen man tänker på är nog marsipanrosen. Ett måste på en prinsesstårta. Men vem har bestämt att det bara ska vara en ros på tårtan?

Choklad - som formas till dekorationer är både gott och snyggt. Varför inte ett blänkande hjärta i silver eller ett glittrande strössel i guld?

Oblat - görs av ren stärkelse som sen färgläggs med karamellfärg och stansas till mycket dekorativa dekorationer. Oblat har ingen smak eller doft och sätts gärna på bakverket en stund före servering.

Hur förvarar jag en tårtdekoration?

Tårtpynt består till stor del av socker och innehåller i stort sätt inget vatten alls. Denna kombination ger tårtdekorationerna en lång hållbarhet. Du förvarar dem därför bäst på en torr plats men även gärna i mörker då karamellfärg inte tål solljus så bra. Även chokladdekorationer är känsliga för fukt och ska därför inte förvaras i kylskåp. I kylen bildas kondens som lägger sig på dekorationens yta. Det ger missfärgningar och gör chokladen kladdig.

Hur fäster jag dekorationen?

Att sätta fast små tårtdekorationer på en gräddig tårta är kanske inte så svårt. Värre är det på en torr yta. Då behövs något typ av klister och här kan det ibland räcka med lite vatten. Större dekorationer kräver något starkare. Ett bra knep är att använda sylt. Eller ännu bättre, en marmelad som är riktigt kladdig. Gärna aprikos eller apelsin så syns det inte om det kommer utanför.

Produkter

Kundtjänst

 

Mitt söta skafferi

Information

Inspiration

Marsipanskolan