Karamellfärger


Karamellfärg, hushållsfärg eller livsmedelsfärg som det också kallas är en ätbar färg som kan användas i allt som du kan äta. Allt från infärgning av marsipan, sockerpasta, grädde, frosting, sockerkaksmet, drycker, godis, såser och choklad. Du kan även använda karamellfärg på olika sätt när du ska måla något ätbart på ytan.

Här på Mitt söta skafferi hittar du flera olika typer av karamellfärg som med sina olika egenskaper passar bra till allt detta.

VILKEN KARAMELLFÄRG SKA JAG ANVÄNDA?

Man kan först och främst dela upp karamellfärgerna i två olika grupper. Vattenbaserade färger och karamellfärger som är oljebaserade. Vattenbaserade färger kan användas till det mesta men dock inte till ren choklad som inte tål vatten. Vatten gör choklad grynig och hård så här behövs den oljebaserade färgen.

Dessa olika karamellfärger hittar du hos oss:
Pastafärg - Pulverfärg - Pulverfärg metallic - Sprayfärg Pastell - Sprayfärg Metallic - Airbrushfärg

Du kan läsa mer om våra karamellfärger nedanför produkterna i den här varugruppen.


Pastafärg

Karamellfärg i pastaform är en högkoncentrerad färg som innehåller mindre vatten än den man kanske är van att köpa i en vanlig mataffär. En pastafärg används som vanlig karamellfärg och passar utmärkt till infärgning av kristyr, marsipan, grädde, sockerpasta, godis mm. Pastafärgen går även bra att yt-måla med men behöver blandas ut med t.ex. lite alkohol för att inte bli för stark.

Pulverfärg

Karamellfärg i pulverform lämpar sig framför allt till ytlig torrmålning på marsipan och sockerpasta. Du får enkelt fram nyanser på marsipanfrukter, blommor och blad genom att i efterhand förstärka med en kontrastfärg. Vid täckande målning kan pulverfärgen med fördel blandas med ofärgad alkohol för bästa resultat. Alkoholen avdunstar och gör att din målning inte blir så kladdig. Den här färgen är fettlöslig och går därför även att färga choklad med. 

Pulverfärg metallic

Metallicfärgen i pulverform lämpar sig framför allt till ytlig torrmålning. Här kan man få till den där extra finishen genom att med en pensel ge dina arbeten i marsipan och sockerpasta lite bling. Vid täckande målning kan pulverfärgen med fördel blandas med ofärgad alkohol eller olja.

Den här färgen är fettlöslig. Du löser den med kakaosmör för bästa resultat innan du tillsätter den i den smälta chokladen. 

Sprayfärg

Karamellfärg på sprayburk, ja det är faktiskt så kul som det låter! Mycket enkelt att använda och ger en fin effekt. Den finns här hos oss i två varianter:

Sprayfärg pastell – Den här färgen är vattenbaserad och den fungerar bra till att ytmåla marsipan och sockerpasta med. Spraya direkt på din tårta, marsipanfrukt eller din dekoration. 

Sprayfärg metallic – Den här färgen är fettbaserad och den fungerar på det mesta, även choklad. Det är en pigmentrik färg med glittrig effekt.

Airbrushfärg

Mer traditionell karamellfärg är flytande och vattenbaserad vilket även en Airbrushfärg är. Airbrushfärgen är tänkt att användas i en airbrushspruta. Med den kan man likt en sprayburk spraya en yta i snygga nyanser eller på ett snabbt sätt färglägga ett större område. Du kan också ytmåla med en pensel eller stöppla ut färgen med en liten svamp. Det fungerar fint att använda Airbrushfärgen till infärgning men ger då ett lösare slutresultat då den innehåller mer vatten än en pastafärg.

Chokladfärg

Karamellfärg avsedd för infärgning av choklad är baserad på kakaofett. Finns i flera olika kullörter som går utmärkt att blanda med varandra. Färgen är i rumstemperatur hård och behöver likt choklad värmas för att kunna användas. Färgen kan även användas att ytmåla choklad, målas i pralinformar eller kan målas på plast till dina egna överföringsark. Lämpligar sig även för användning med en airbrush.

 

Kan jag använda flera olika sorters karamellfärg samtidigt?

Att använda färg är ett enkelt sätt att få fram detaljer och din egen stil. Genom att använda olika typer av färger så kan man utveckla det hela i det oändliga. Låt oss säga att du färgat in en marsipan som du sedan dekorerar genom att spraya ett motiv med hjälp av en schablon och en eller flera sprayfärger. Mönstret kan du sedan förstärka med en pasta eller airbryshfärg med hjälp av en pensel. Avsluta att lägga lite metallic-glitter som skuggor.

VAD ÄR EN KARAMELLFÄRG GJORD AV?

Färgämnen som är avsedda för livsmedel namnges alltid med ett E-nummer. Vissa ämnen är framtagna på konstgjord väg men många är helt naturliga ämnen som kan komma från naturen. Bark, löv, bär eller grönsaker är några exempel och vissa av dem kan även innehålla näringsämnen.

Gult/orange   Kurkumin                              E100  Från en rot som i mald form kallas gurkmeja
Gult/orange   Paprikaoleoresin                    E160a  Extraheras ur paprika
Orange         Karotener                              E160b  Extraheras ur morötter, gröna blad
Rött              Röbetsrött                             E162   Extraheras ur rödbeta
Grönt            Klorofyller                             E140   Extraheras ur blad och gräs
Brunt/svart   Sockerkullör                          E150a Upphettat socker
Svart            Vegitabiliskt kol                     E153 Förkolnade växter
Silver            Silver                                   E174   Utvinns ur mineraler
Guld             Guld                                     E175   Finns i ren form i naturen

Övriga ingredienser i en färg är bland annat ämnen som behövs för att färgen inte ska klumpa ihop sig, inte skära sig eller torka för fort vilket gör färgen obrukbar. Alla våra färgers innehåll följer de regler som gäller inom EU.

HUR MYCKET KARAMELLFÄRG BEHÖVER JAG?

Det kan vara lita knepigt att ge ett exakt mått på hur mycket färg du behöver för det beror ju lite på vad man ska färga in och vilken styrka man är ute efter. Men våra färger har hög halt pigment och är mycket koncentrerade så det behövs oftast inte så mycket. Bakverk som ska gräddas kräver i regel lite mer färg.
Något att tänka på är att även om det du ska färga har en ljus färg så är det ändå en färg och det kommer att påverka vilken kulör det blir i slutändan.

Att färga en ofärgad marsipan som är lite gul/beige från början till vit är ett bra exempel på det. Här krävs det mycket färg för att få den riktigt vit och att inte den gula tonen i marsipanen slår igenom efter som du ska färga en mörkar färg ljus.
 

HUR FÖRVARAR JAG KARAMELLFÄRG?

Torra färger och sprayfärger förvaras torrt och svalt. Öppnade färger som pasta/gelé eller airbrushfärger kan med fördel stå i kylen men det är inget måste. 

HUR LÄNGE HÅLLER KARAMELLFÄRG?

I regel är det lång hållbarhet på karamellfärg. Det viktiga här är att du har rena redskap när du ska ta färg ur burken. Då förblir innehållet i burken rent och hållbarheten blir längre. Även om bäst föredatum har passerat så kan färgen vara ok att använda. Lukta på innehållet innan du ska använda den så känner du om den är användbar.

Produkter

Kundtjänst

 

Mitt söta skafferi

Information

Inspiration

Marsipanskolan